נקודות חן הן שם רחב למגוון תופעות עור שכולן נגרמות מאותה סיבה.
נקודות חן הן למעשה הצטברות בעור של הפיגמנט מלנין, זה שנותן לעור שלנו את צבעו הכהה יותר כאשר אנו נחשפים לשמש, והוא גם זה שאחרי לכתמי פיגמנטציה בפנים.
נקודת חן היא הצטברות של הפיגמנט הזה באזור נקודתי והן יכולות להופיע בגוף כבר בשנה הראשונה לחיים ועד גיל 40 פחות או יותר, כאשר זה לא חריג שיופיעו נקודות חן גם לאחר גיל 40.
עיקר נקודות החן מופיעות בגילאי 10 עד 20.
השמות השונים שניתנו לתופעה זו כמו ״שומה״ או ״פלולה״ מתייחסות לאותה תופעה.
נקודות החן יכולות להגיע בצורות שונות ובצבעים שונים החל מנקודות אדומות, דרך נקודות חומות ועד נקודות שחורות.
מתי מומלץ להסיר נקודות חן
עיקר ההסרות של נקודות חן מתבצעות עקב צורך אסתטי, נקודת החן מפריעה למטופל או למטופלת במראה ולכן עולה צורך להסיר אותה. במקרים מסויימים נקודות החן מפריעות לתפקוד תקין, כמו לדוגמא נקודת חן בפנים שמפריע להתגלח, וכן נקודות חן באזורים אחרים כמו רגליים או בית שחי שמפריע גם היא לגלח את האזור. נקודון חן עלולות להפריע גם בזמן לבישת חולצה או חזייה ולכן יש צורך להסיר אותה.
נקודות חן חן הן גידול עורי שפיר, כלומר לא סרטני, אך לעיתים הן עלולות להיות סרטניות ואז יש צורך דחוף יותר להסרה של נקודת החן המדוברת.
נקודות חן סרטניות
שומות או נקודות חן סרטניות מתאפיינות במספר מאפיינים אליהם מתייחסים כ A, B, C, D, E, F:
האות A – א-סימטריות (Asymmetrical) כאשר הצורה וצבעי השומה אינם אחידים.
האות B – גבול (Border) כאשר השוליים של נקודת החן אינם סדירים ואינם אחידים.
האות C – צבע (Color) כאשר הצבע של השומה אינו אחיד ובתוכה ישנן מספר צבעים.
האות D – קוטר (Diameter) כאשר הקוטר של נקודת החן עולה על 8 מילימטרים יש צורך לגשת לבדיקה.
האות E – התפתחות (Evolution) אם נראית התפתחות מהירה ופתאומית של נקודת החן, או פשוט התפתחות הדרגתית עם הזמן.
האות F – זרות (Foreign) אם נקודת החן זרה או שונה מנקודות חן אחרות.
מקרים אלו אינם מעידים בוודאות על התפתחות של סרטן עור, אך במקרים אלו מומלץ לגשת לבדיקה ולשקול להסיר את נקודת החן, כדי למנוע התפתחות כלשהי בעתיד.
כיצד מאבחנים נקודות חן
כדי לאבחן נקודות חן הרופא משתמש במכשיר הנקרא דרמוסקופ. מכשיר זה הוא למעשה זכוכית מגדלת גדולה באמצעותה הרופא יכול לבחון את נקודת החן, את הצבע והגבולות שלה ולהחליט האם יש צורך להסיר אותה.
חשוב לציין שנקודות אותן תבחרו להסיר מסיבה אסתטית גם ייבחנו ע״י הרופא, אך גם אם הן אינן מהוות סכנה הן יוסרו אם תבחרו בכך.
כיצד מסירים נקודות חן
יש מספר דרכים להסיר נקודות חן או נגעי עור בכלל.
כריתה – הרופא יבצע כריתה של נקודת החן באמצעות סכין מנתחים. במהלך הכריתה מסירים שכבה של העור יחד עם נקודת החן כדי שזו לא תחזור ותתפתח. לאחר הכריתה הרופא יתפור את החתך באמצעות מספר תפרים בודדים, לרוב תפרים מתכלים שלא דורשים הסרה, ויניח מעליהם פלסטר נייר.
גילוח – כאשר נקודת החן בולטת מהעור ניתן לגלח אותה. הגילוח מסיר את הנקודה אך יש סיכוי קטן שהיא תחזור. לאחר הגילוח ישנו גלד למשך שבועיים או פחות ומתחתיו גדל עור חדש.
חנקן נוזלי – צריבה בחנקן נוזלי מתאימה לנמשים או לנקודות חן שטחיות, שאינן מגיעות לשכבות עמוקות של העור. את החנקן מתיזים על גבי נקודת החן והוא מקפיא את תאי העור והורס אותם. לאחר הצריבה יופיע גלד על נקודת החן ובתוך שבועיים הגלד יתאחה ונקודת החן תיעלם.
צריבה בלייזר – מבחינת מאפייני ההסרה, השימוש בלייזר זהה לשימוש בחנקן נוזלי, אך במקום להרוס את התאים באמצעות הקפאה, הורסים אותם באמצעות חום. גם שימוש בלייזר מתאים לנקודות חן שטחיות שאינן חודרות עמוק לתוך העור.
צלקות לאחר הסרת נקודות חן
לרוב לאחר הסרת נקודת חן לא מתקבלות צלקות, בעיקר אם נקודת החן שטחית ואינה עמוקה. במקרים של כריתה או גילוח של נקודת חן תתקבל צלקת עדינה ולבנה שתיטמע עם הזמן ותקבל את צבע העור.
כאשר מבוצעת כריתה הצלקת תהיה גדולה מנקודת החן, אך תיטמע בעור לאחר שנה פחות או יותר.
הנחיות לאחר הסרה של נקודת חן
הסרת נקודת חן היא פרוצדורה קצרה מאוד שאורכת מספר דקות.
לאחר ההסרה תתבקשו לא להרטיב את המקום למשך 24 שעות. כמו כן, תתבקשו לא לטבול בים או בבריכה במשך שבועיים וכן לא לחשוף את האזור לשמש למשך שנה וחצי. ניתן למרוח קרם הגנה עם מסנן קרינה גבוה, אבל הכי מומלץ הוא לכסות את הנקודה בפלסטר ולהימנע כליל מחשיפה לשמש. זאת כדי שהצלקת תתאחה בצורה מושלמת וכדי למנוע סיבוכים או סימנים לא רצויים.
לעיתים נלקחת ביופסיה מהנגע שהוסר, והתשובה תתקבל בתוך שישה שבועות בערך.
מחירים להסרת נקודת חן
הסרת נקודות חן או שומות אינם טיפולים יקרים. לרוב ניתן יהיה לעבור את הטיפול אצל רופא עור דרך קופת החולים, ובמקרים אחרים תוכלו לעבור את הטיפול אצל רופא פרטי.
העלות להסרת נקודת חן תעמוד על מאות שקלים, החל מ-400 ש״ח ותאמיר עד 1,500 ש״ח במקרים של הסרת נגעי עור מורכבים יותר.