פעולות רבות ברפואה האסתטית דורשות מילוי של נפחים.
עם השנים האלסטיות של העור שלנו הולכת ויורדת ומביאה לכך שהעור צונח וגורם למראה מבוגר ולעיתים עייף או רגזני.
לא רק העור משתנה עם השנים, אלא גם רקמות השומן בגוף ובפנים בפרט.
רקמות שומן קיימות באזורים רבים בגופנו, והחל מגיל ינקות הפנים שלנו מכילות רקמות שומן רבות. רקמות אלו גורמות את המראה הנפוח וה״שמן״ של תינוקות. עם השנים כמויות השומן הולכות ומידלדלות מהפנים ואנו נותרות עם עור שמכסה את העצמות. רקמות העור שנפחן יורדות כבר לא מעוצבות את פנינו ויש צורך בחומרים אחרים שימלאו את החסר.
כשמדברים על חומרי מילוי לפנים שומעים הרבה את המושג ״חומצה היאלורונית״, אך במה מדובר ומה הם חומרי המילוי מבוססי החומצה ההיאלורונית?
חומצה היאלורונית
חומצה היאלורונית היא חומר שקיים בגופנו באופן טבעי. אדם במשקל 70 ק״ג מכיל בגופו שווה ערך של 15 גרם חומצה היאלורונית. החומצה מורכבת משרשראות של דו-סוכרים ותפקידה בגוף הוא להכיל נוזלים ולהגביר את סמיכותם. היאלורונן, החומר העיקרי בחומצה היאלורונית, מסוגל להכיל עד פי 1,000 מים ממשקלו, ויש לו תפקיד חשוב בסחוסי הגוף, במפרקים, כמעטפת לתאים מסויימים וכן יש לו תפקיד חשוב בלחות העור ובתיקון רקמות.
מאחר ומדובר בחומר המוכר לגוף ונמצא בגוף באופן טבעי, מתבצע בחומצה זו שימוש רב בכל חומרי המילוי השונים, כאשר כמות הסיבוכים הנוצרים היא נמוכה.
חומרי מילוי מבוססי חומצה היאלורונית
בתחום הרפואה האסתטית החומצה ההיאלורונית היא בסיס לחומרי המילוי השונים. כמעט ואין הזרקה של חומצה היאלורונית טהורה, אלא חומרי המילוי מורכבים בעיקרם מחומצה היאלורונית בתוספת של חומרים אחרים שהופכים את החומצה לטובה יותר לשימושים שונים.
חשוב להבין שהחומצה המוזרקת באופן מלאכותי נספגת בגוף, ואינה נותרת במקומה לעד. כתלות בחומר המילוי בו משתמשים, כך גם משך הזמן שהחומצה תחזיק בגוף. ניתן לומר שהחומצה שהוזרקה מתפרקת כליל ונעלמת מהגוף לאחר 8 עד 18 חודשים.
בין ה״שיפורים״ שעושים לחומצה היאלורונית ניתן לראות שמשנים את הסמיכות שלה שתהיה צמיגית יותר או פחות לפי הצורך, שינויים בזמן שהיא מחזיקה בגוף, שינוי בעמידות שלה ועוד.
בנוסף, עושים שינויים בהרכב החומצה ההיאלורונית לפי שימושים מסויימים, לדוגמא, חומצה היאלורונית שמיועדת לשפתיים עשויה להיות שונה מעט בהרכבה מחומצה היאלורונית שתוזרק לאף או לאזור הרקות.
הוצאת החומצה מהגוף
אחד היתרונות העיקריים של השימוש בחומצה היאלורונית למילוי נפחים הוא העובדה שניתן לפרק אותה באופן מיידי ולהוציא אותה מהגוף.
במידה וישנו חוסר שביעות רצון מהטיפול, או לחלופין במידה ומופיעים סיבוכים או תופעות לוואי, ניתן לבצע באופן מיידי הזרקה של חומר סותר שאינו מסוכן, הגורם לפירוק של החומצה שהוזרקה לגוף. לאחר הפירוק, הגוף מפנה באופן טבעי את שאריות החומצה.
חומרי המילוי
ישנם חומרים רבים, ועם הזמן מיוצרים חומרי מילוי נוספים, וכן מגיעים לארץ חומרי מילוי שלא היו פה בעבר.
נעשה סקירה קצרה של כל חומרי המילוי מבוססי החומצה ההיאלורונית שנמצאים בשימוש נפוץ בישראל:
סטיילאג׳ Stylage
חומר מילוי המבוסס חומצה היאלורונית. מכיל אנטיאוקסידנטים שמסייעים בייצוב החומצה ומשפרים את העמידות שלה בפני פירוק ע״י הגוף. Stylage הם משפחה של חומרי מילוי והשוני ביניהם מתבטא בריכוז החומצה ההיאלורונית.
סטיילאג׳ משמש למילוי קמטים ולהשבת נפחים לאזורים בפנים כמו קו הלסת ועצמות הלחיים.
בלוטרו Belotero
מדובר במשפחת חומרים מבוססי חומצה היאלורונית. משפחה זו מבוססת על טכנולוגיה הנקראת CPM והיא נותנת לחומרי המילוי גמישות מקסימלית.
לפי הסוגים השונים במשפחת בלוטרו ניתן למלא קמטים קטנים, להשיב לחות לעור, לתקן קמטים וקפלים עמוקים, להשיב נפח וגם למלא את השפתיים.
הסוגים השונים הם: סופט, אינטנס, באלאנס, הידרו ו-ווליום.
רוואנס Revannese
חומר מילוי זה מבטיח השתלבות והטמעות טבעית של החומר ברקמה אליה הוא מוזרק ומספק פירוק הדרגתי ללא ספיגת יתר של נוזלים.
רוואנס משמש לשיפור רמת הלחות ואיכות העור, מטפל בקמטים שטחיים כמו גם בקמטים וקפלים עמוקים, ממלא שפתיים וממלא נפחים שונים.
הסוגים השונים הם: פיור, אולטרא, קיס, רה-דקסיז וקונטור.
סייפה Saypha
סייפה נקרא בעבר ״פרינסס״ והוא מבוסס על טכנולוגיה שמאפשרת טיפול יעיל ובטוח.
סייפה משמש למילוי נפחים בשכבות העור העמוקות והבינוניות, מילוי נפחים בתת העור של קמטוטים שטחיים, וכן מילוי שפתיים ושיפור רמת הלחות של העור.
הסוגים השונים הם: ריץ׳, פילר, ווליום ו-ווליום פלוס.
נאוויה Neauvia
לנאוויה מוצרים רבים. זהו חומר מילוי שמיוצר בטכנולוגיה מתקדמת ונחשב לחומר טבעי ובטוח לשימוש.
מגוון המוצרים של נאוויה מתאים לטיפולים רבים וביניהם מילוי קמטים שטחיים ועמוקים, שיחזור נפחים, עיבוי שפתיים, השבת לחות לעור וכן הצערת איברים אינטימיים.
הסוגים השונים הם: אינטנס, אינטנס LV, אינטנס ליפס, אינטנס פלוקס, אינטנס ראולוג׳י, אינטנס רוז ואינטנס הידרו דלוקס.
ג׳ובידרם Juvederm
ג׳ובדרם מוכר מאוד ופופולרי בקרב רופאים בישראל. החומר הזה מאושר ע״י הFDA האמריקאי וגם הוא מבוסס על טכנולוגיה ייחודית.
ג׳ובידרם מיועד למילוי נפחים בפנים, מילוי שפתיים, מילוי קמטים ומילוי נפחים באזורי העיניים.
הסוגים השונים הם: ווליומה, ווליפט ו-וולבלה.
רסטילן Restylane
חומר מילוי נוסף ומוכר הוא רסטילן. בין חומרי המילוי הראשונים בו השתמשו בחומצה היאלורונית שיוצרה במעבדות (בעבר היו מפיקים חומצה היאלורונית מסחוסים של בעלי חיים).
רסטילן פופולרי מאחר ויש לו מגוון רחב של סמיכות ואלסטיות ומתאים לשימושים רבים.
בין השימושים – הדגשת עצמות לחיים, עיבוי שפתיים, שחזור נפחים בפנים, מילוי קמטים ושיפור האלסטיוץ של העור.
הסוגים השונים הם: ליפט, קיס, ווליום, ריפיין, דיפיין, סקין בוסטר.
אלו הם חומרי המילוי מבוססי החומצה ההיאלורונית העיקריים שנמצאים בשימוש היום בישראל.
כאמור, עיקר ההחלטה באיזה חומר מילוי להשתמש נמצאת בידיו של הרופא המטפל וחשוב שרופאים יעבדו עם חומרי מילוי אותם הם מכירים. לעיתים יבוצע שימוש בחומרים שונים כדי להגיע לתוצאה מיטבית.
את כל חומרי המילוי הללו ניתן למוסס ע״י חומר סותר חומצה ולכן הם בטוחים לשימוש.