נשים וגברים רבים עושים מאמצים רבים כדי להוריד את כמות רקמות השומן הקיימות בגופם. זה בא לידי ביטוי בביצוע פעילות גופנית, בכניסה למשטר אכילה גרעוני (גירעון קלורי) ובהימנעות ממאכלים מסויימים. פעמים רבות נראה נשים וגברים בדיאטה הנמנעים מאכילת מוצרים עתירי שומן, אך האם השומן הזה הוא השומן שאיננו רוצים בגוף?
לשומן יש תפקיד חשוב בגוף והוא לאגור אנרגיה לזמנים קשים בהם לא ניתן למצוא אוכל בכמות מספקת. אך זהו לא תפקידו היחיד של השומן. שומן גם מבודד את הגוף מפני קור וכן מתפקד כגורם משכך לפגיעות שונות. שומן המקיף את האיברים הפנימיים נמצא שם כדי להגן עליהן מפני מכות שונות ועוזר לשכך מכות כאלו ואחרות.
ניתן למצוא רקמות שומן כמעט בכל מקום בגוף, ברגליים, בידיים, בבטן ובחזה וכן בפנים.
היום ניתן לסווג את השומן לשני סוגים עיקריים – סוג אחד הוא שומן אשר נמצא ברקמה התת עורית, זו שקרובה לפני השטח, וסוג שני הוא שומן אשר נמצא בעומק הבטן ומקיף את איברי הגוף השונים.
רקמת השומן בגוף שלנו
הנה כמה עובדות על שומן בגוף ושומן באוכל שלנו:
- סוג האוכל שאנחנו אוכלים משפיע על סוג השומן שיתפתח בגוף. אמנם השומן התוך בטני הוא בעל תפקיד חשוב, אך עלייה שלו היא זו ששמה אותנו בסכנה למחלות לב, עורקים ועוד. כאשר אנו אוכלים מאכלים שמנים בעלי שומן איכותי כמו אבוקדו או שמן זית השומן שלהם לא נצבר ברקמת השומן העמוקה, הבטנית, אלא דווקא ברקמת השומן התת עורית. מאכלים עתירי קלוריות וסוכר דווקא הם אלו שמסכנים אותו ומצטברים ברקמת השומן הבטנית. מאכלים אלו מובילים להשמנה בטנית ומרקמות שומן אלו קשה יותר להיפטר.
- מזון מעובד, חטיפים וממתקים וכן פחמימות ריקות הם אלו שמובילים להשמנה המסכנת ולא מוצרים עתירי שומן כמו גבינות שמנות וכו׳.
- השמנה מגיעה לידי ביטוי בשני אופנים. האופן הראשון הוא כמות תאי השומן בגוף והאופן השני הוא נפח תאי השומן האלו.
עד גיל 20 בערך הגוף שלנו מייצר תאי שומן. ככל שאנו יותר ״שמנים״ בגילאי הילדות וההתבגרות, כך הגוף שלנו מייצר יותר תאי שומן. לאחר גיל 20 הגוף מפסיק לייצר תאי שומן והחל מגיל זה הגורם שמשתנה הוא נפח תאים אלו. נפח התאים הוא השומן אותו אנחנו מורידים בדיאטה ובפעילות גופנית בוד כמות התאים קשה יותר להוריד ולעיתים קרובות יידרשו טיפולים כמו המסת שומן או שאיבת שומן כדי להוריד את כמות תאי השומן. - פעמים רבות רקמת השומן נתפסת כרקמה סטטית, שפשוט נמצאת בגוף ומכילה בתוכה שומן, אך למעשה מדובר ברקמה פעילה המפרישה הורמונים ורעלנים דלקתיים שונים העלולים לפגוע בגוף ומובילים להתפתחות של מחלות שונות האופייניות לנשים וגברים בהשמנה.
- השמנת יתר חולנית (אוביסיטי) הוכרזה כמגפה עולמית וניתן לראות עלייה שלה בכל מדינות המערב, כולל ישראל. שיעור ההשמנה בגברים בני 25-64 בישראל עומד על 20% ולגברים אלו ישנו סיכוי של 89% למות לעומת גברים מאותה קבוצת סיכון אשר בוחרים לבצע טיפול כירורגי לירידה במשקל.
השמנת יתר חולנית מוגדרת כמשקל הגבוה ב45 ק״ג, או 100% ממשקל הגוף האידיאלי. - כאמור, כמות השומן העמוק היא זו שמשפיעה על הסיכון לחלות במחלות לב ודם, אך אין קשר ישיר בין המשקל או בין כמות רקמות השומן לבין הסיכון לחלות. מאחר והשומן העמוק הוא זה שמשפיע על גורמי הסיכון יכול להיות אדם רזה בעל עודפי שומן בטניים הנמצא בקבוצת סיכון ולעומתו תהיה אישה בעלת רקמות שומן תת עוריות הנמצאת בעודף משקל אך אינה נמצאת בקבוצת סיכון (מאחר ועיקר רקמות השומן נמצאות בשכבה התת עורית ולא בעומק הבטן).
- שומן לא הופך לשריר. טעות נפוצה לחשוב שניתן לשרוף את השומן לשריר, אך זה לא נכון. שומן שנשרף הופך לאנרגיה בה הגוף משתמש. האנרגיה הזו עשויה לתרום לעלייה במסת השריר, אך השומן עצמו אינו הופך לשריר ואין קשר בין רקמת שומן ורקמת שריר.
הדרכים המסורתיות והמומלצות ביותר לטיפול בעודף משקל ובעודף שומן הן פעילות גופנית ואורח חיים בריא. צריכה של מזונות איכותיים שאינם מתועשים תוך שילוב של פעילות גופנית לפחות 3 פעמים בשבוע הן הדרכים הטבעיות והטובות ביותר לשמור על משקל גוף תקין ולהיפטר מעודפי שומן.
ישנם מקרים רבים של ״שומן עיקש״ או שומן תקוע. זהו שומן אשר מצטבר באזורים שונים בגוף והוא אינו יורד בדיאטות או בפעילות גופנית. הטיפול ברקמות שומן אלו לרוב יצריך ירידה בכמות תאי השומן, ולא ירידה בנפחם. ירידה בכמות תאי השומן יכולה להתבצע בעזרת טיפולים להמסת שומן כמו המסת שומן בלייזר או בגלי רדיו, כמו כן ביצוע של שאיבת שומן וכן בטיפול הנקרא ״בודי טייט״.