היפרדות בטנית

הנושאים במאמר

היפרדות בטנית היא תופעה שמרחשת באופן טבעי אצל נשים בהיריון וברוב המקרים התופעה הזו מסתדרת מעצמה. במקרים מסויימים (ולא מעטים בכלל) ההיפרדות הבטנית אינה מסתדרת ויש צורך לנקוט בפעולות יזומות, החל מתרגילים שונים ועד ניתוח כדי לתקן את הבעיה.

היפרדות בטנית עשויה להופיע גם אצל גברים בהשמנה בטנית וכן גם אצל נשים בעלות השמנה בטנית, אפילו אם לא היו בהריון.

מה זה היפרדות בטנית

שרירי הבטן שלנו הם השרירי הגדולים ביותר בגוף והם הגורם המקשר בין פלג הגוף העליון לפלג הגוף התחתון. כפי שידוע, באזור הבטן אין עצמות שמחזיקות את בית החזה עם האגן והתפקיד הזה שמור לשרירי הבטן.

שרירי הבטן בנויים בצורת רשת – מצד לצד וכן מלמעלה למטה. צורת הרשת הזו היא שמביאה למראה של ״קוביות״ בבטן או של ריבועים בבטן. כאשר הבטן מתרחבת מפנים כלפי חוץ כפי שקורה בהריון וכן בהשמנה בטנית (הנובעת מרקמות שומן תוך בטנית, הנמצאות מאחורי שרירי הבטן) השרירים הולכים ומתרחבים עד שבשלב מסויים שני צידי השריר ימין ושמאל נפרדים אחד מהשני. הקו שבין השרירים נקרא ״הקו הלבן״ Linea Alba, ובזמן הריון הוא מופיע בצורת קו חום ככל שמתקדם ההריון וגדלה הבטן. התופעה הזו היא תופעה טבעית והיא חלק ממנגנוני הגוף וב50% מהמקרים התופעה מסתדרת מעצמה מספר חודשים מתום ההריון ומתום ההנקה, אך בחצי השני של המקרים התופעה אינה מסתדרת מעצמה ודורשת פעולות יזומות מצידנו.

היפרדות בטנית
היפרדות בטנית

איך יודעים אם קיימת היפרדות בטנית

ניתן לחוש בהיפרדות בטנית. אפשר לנסות ולהכניס יד לקו האמצע של הבטן ולחוש האם היד נבלמת ע״י שרירי הבטן, או שמא היד עוברת דרך שרירי הבטן. במקרה והיד עברה דרך שרירי הבטן לחלל הבטן מדובר בהיפרדות בטנית.

בנוסף, ניתן לראות היפרדות זו בצורת שקע במרכז הבטן, בצורת גבעה במרכז הבטן בזמן מאמץ כמו קימה מהמיטה וכן בצורת נפיחות בבטן גם כמה חודשים לאחר הלידה, ולאחר שהרחם שב לגודלו המקורי.

את רוחב ההיפרדות בודקים לפי אצבעות. רוחב תקין לאחר לידה הוא של 2-3 אצבעות, בעוד רוחב גדול מזה יכול להעיד על בעיה. נשים מסויימות מדווחות שהן יכולות ״להכניס אגרוף״ לרווח ההיפרדות הבטנית ופה מדובר במקרה שמצריך טיפול רפואי.

גורמים המחמירים את הבעיה

כאמור, מדובר בתופעה טבעית של הגוף, אך פעמים רבות נשים מחמירות את הבעיה במקום לתת לה להיפטר מעצמה.

מקרים בהם אישה אינה לוקחת את הזמן למנוחה לאחר הלידה יכולים להוביל להיפרדות בטנית שאינה מסתדרת מעצמה. כמה גם הרמת משאות כבדים או הפעלת עומס על שרירי הבטן בשלב מוקדם מדי לאחר הלידה.

בנוסף, נשים רבות רוצות ״לחזור לעצמן״ מיד אחרי הלידה וחוזרות להתאמן בעומסים דומים לאלה בהן התאמנו לפני ההריון. הדבר מוביל לקיבוע ולהרחבה של ההיפרדות הבטנית ובמקום לחזור לבטן שטוחה ושרירית הן למעשה מגיעות למצב שבו הבטן שלהן נראית עם שקע או עם גבעה ונדרש טיפול רפואי או פזיותרפיסטי כדי להתגבר על הבעיה.

איך מטפלים בהיפרדות בטנית

ישנם תרגילים מסויימים בעומס נמוך אשר ניתן לבצע כדי לעזור להיפרדות הבטנית להסגר. בנוסף ניתן לבצע תרגילים פיזיותרפיים הבאים לטפל בהיפרדות ולסייע לגוף לסגור אותה.

מקרים קשים יותר של היפרדות ממושכת לאחר הלידה וכן של מרווח גדול בין השרירים עלולים להצטרך פיתרון כירורגי.

ניתוח לטיפול בהיפרדות בטנית

בעבר ההתייחסות להיפרדות בטנית הייתה התייחסות אסתטית – שנבעה ממראה הבטן ולא מסכנות ואי נוחות הקיימת בעת היפרדות בטנית. כיום ההתייחסות לבעיה היא יותר רפואית. אין זה אומר שרופא אסתטי אינו יכול לטפל בבעיה, אלא שהמערכת הרפואית כבר אינה מסתכלת על הבעיה כעל בעיה במראה, אלא כעל בעיה בשרירי הבטן.

כחלק מניתוח מתיחת בטן הרופא המנתח עשוי להציע פיתרון לבעיה ולבצע טיפול משלים הסוגר את ההיפרדות הבטנית. בנוסף, ניתן לבצע ניתוח ייעודי לסגירת ההיפרדות אפילו אם אין צורך לבצע מתיחת בטן או טיפול אסתטי באזור.

הטיפול הכירורגי בהיפרדות בטנית מבוצע ע״י תפירה של שני קווי האורך של השרירים – שריר ימין ושריר שמאל. התפירה היא תפירה מעט מורכבת ויותר חזקה מתפירה רגילה מתוך הבנה שעל הבטן יש עומס רב. פעמים רבות מלבד התפירה הרופא יוסיף רשת פנימית המודבקת בדבק ביולוגי והיא תמנע הישנות של התופעה וחזרה שלה.

היפרדות בטנית או בקע טבורי

יש להפריד בין המצב של היפרדות בטנית לבין המצב של בקע טבורי. שתי התופעות קורות באותו אזור ועלולות לנבוע מאותם גורמים, אך בקע טבורי היא תופעה מסכנת וחמורה יותר מהיפרדות בטנית.

במהלך היפרדות בטנית אמנם נוצר רווח, חלל בין שני צידי שרירי הבטן, אך לא נוצר חור. במקרים של בקע טבורי נוצר ממש חור בין שרירי הבטן והסכנה היא שדרך חור זה ״ייזלגו״ החוצה חלקים מהמעי. זליגה זו מסוכנת מאוד מאחר והמעי זולג החוצה ונותר כלוא בין שרירי הבטן. כליאה זו עלולה להוביל למצב של נמק במעי שידרוש הסרה של חלק זה וחיבור המעי מחדש.

בכל מקרה של חשש להיפרדות בטנית או בקע טבורי יש צורך לפנות לרופא מטפל על מנת שיבצע צילום ויבדוק האם יש צורך בביצוע פיזיותרפיה או ניתוח לתיקון הבעיה.

להצעת מחיר ללא התחייבות
נושאים נוספים שעשויים לעניין אותך
השתלת שיער

השתלת שיער התקרחות היא בעיה נפוצה בישראל והיא משפיעה על גברים רבים בגילאי 30-45. כיום ניתן לבצע השתלת שיער באופן שנראה טבעי לחלוטין, ללא צלקות ועם שיער שגדל ושניתן לספר,

לקריאה מפורטת »
הצערת כפות ידיים

הצערת כפות ידיים לא רבים מודעים לכך – ניתן להצעיר את העור של כפות הידיים כך שהוא לא יראה שקוף ודק ויחשוף את הורידים והעצמות שתחתיו. הצערת כפות ידיים הוא

לקריאה מפורטת »
ניתוח לעיצוב טבור

ניתוח לעיצוב טבור לעיתים ניתוח לעיצוב טבור הוא כל מה שצריך כדי שהבטן תהיה מתוחה ויפה. עיצוב טבור הוא טיפול שבעבר היה מבוצע רק במסגרת מתיחת בטן, אך כיום ניתן

לקריאה מפורטת »
הרמת עפעפיים

ניתוח הרמת עפעפיים עפעפיים נפולות משפיעות על מראה הפנים, אך גם על הראייה ועל איכות החיים. הרמת עפעפיים מסירה עור עודף, מותחת את העפעף וכך משפיעה על המראה ועל הראייה.

לקריאה מפורטת »
החלפת שתלים בחזה

החלפת שתלים בחזה רוב הנשים שעוברות הגדלת חזה אינן מודעות לעובדה שיש צורך לבצע החלפת שתלים לאחר עשור פחות או יותר. כתבנו מאמר מפורט שמסביר למה כדאי לך לבצע החלפת

לקריאה מפורטת »
מאמרים נוספים מהבלוג שלנו
החלמה מפילינג עמוק
החלמה מפילינג עמוק

פילינג עמוק לפנים הוא אחד הטיפולים, ואולי היחיד, שמצליח להצעיר ולהבריא את עור הפנים באופן כלכך משמעותי. במהלך פילינג עמוק מוסרות השכבות החיצוניות של העור

להמשך קריאה »
ההיסטוריה של הגדלת חזה
ההסטוריה של הגדלת חזה

ניתוח הגדלת חזה הוא אחד הטיפולים האסתטיים המבוקשים ביותר.החזה הנשי נחשב כאחד מסממני הנשיות בתרבות המערבית והוא תופס תשומת לב רבה. חזה מלא וזקוף נחשב

להמשך קריאה »
החלמה ממתיחת פנים
החלמה ממתיחת פנים

מתיחת פנים הוא אחד מהניתוחים שאופייניים לנשים בגיל השלישי, אך לא רק. מדובר בניתוח שמחזיר את מראה הפנים עשור או יותר קדימה ומביא לתוצאות מפתיעות

להמשך קריאה »
הסרת צלוליט
הסרת צלוליט

צלוליט הוא תופעה שמתרחשת בגוף באופן טבעי והיא מטרידה נשים רבות ברחבי העולם.הצלוליט הוא אותה תופעה שלעיתים מתייחסים אליה כאל ״עור תפוז״. הכוונה היא שהעור

להמשך קריאה »
שתפו עם אחרים
שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email